Обстановката в Плевен се нормализира след значителните валежи.

Общество


Оперативната обстановка на територията на област Плевен се нормализира, съобщават от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР). Оттам информират, че продължава активната работа на служители на министерството за справяне с последиците от обилните валежи, които нанесоха сериозни щети в област Плевен миналата нощ. Дейностите са подкрепени от органите на местното самоуправление и изпълнителната власт. В момента обстановката се стабилизира, а екипите осъществяват отводняване на жилищни постройки в плевенския квартал „Сторгозия“ и в град Кнежа. Няма сведения за хора в беда или за пострадали населени места, които да са останали без електрозахранване и водоподаване, добавят от МВР.

По време на извънредната ситуация през нощта, множество пожарникари, спасители и полицаи са били ангажирани на терен, като в спасителните усилия се е включил целият персонал от МВР, който не е бил на дежурство. Екипите са реагирали на над 70 помощни заявки в рамките на няколко часа, включващи премахване на паднали дървета и помощ на блокирани автомобили, според съобщение на ведомството.

БТА напомня, че само за община Плевен, сигналите за наводнения поради силната буря през предходната нощ са били общо 25. Тези сигнали са свързани с изцяло наводнени партерни етажи, мазета и свличания на земна маса и са били предадени към пожарната за подходяща интервенция. По-рано днес кметът д-р Валентин Христов увери обществеността, че няма хора в опасност и няма населени места без ток.

Ситуацията в другите пострадали общини в област Плевен, както и в Долна Митрополия, се възстановява постепенно. Най-трудно е било положението в село Славовица, където градушка е напълно повредила посевите на земеделците.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.