Плевен създава съвет за икономика и инвестиционна политика.

Общество


В Плевен предстои създаването на Обществен съвет по проблемите на икономическата и инвестиционната политика към Общинския съвет (ОбС). Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на ОбС доц. д-р Иван Малкодански.

По думите му, съветът ще предостави възможност на гражданите за пряко участие в управлението на Плевен и ще ги ангажира с проблемите на общината. В Обществения съвет ще влязат петима общински съветници, определени с решение на Общинския съвет от предишния ден. Предстои да бъдат привлечени и представители от неправителствени организации и бизнеса. Кани за участие ще бъдат изпратени до 30 май към съответните организации за избор на управителен съвет и утвърждаване на правилник за дейността на Обществения съвет.

Доц. Малкодански акцентира на консултативните функции на новата структура, от която се очакват предложения и привличане на експертиза. Участието в съвета ще бъде безвъзмездно, с цел „да помага на Община Плевен, а не да тежи на нейния бюджет“.

Той изрази надежда, че по този начин гражданите ще се почувстват по-ангажирани с проблемите на Плевен, ще използват платформата за споделяне на своите идеи и да се изберат най-добрите за развитието на общината. Беше споменато също, че при успешната работа на този съвет, може да се помисли и за създаване на подобни структури по други въпроси към ОбС.

Доц. Малкодански допълни, че е приет правилник за работата на Общински фонд „Култура“ и предстои кандидатстването с проекти към Национален фонд „Култура“.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.