Малки лазарки от ДГ „Иглика“ посрещнати с радушност в Община Плевен за традиционното наричане за здраве и плодородие

Последни новини


Младите лазарки от Детска градина „Иглика“ принесоха берекет и дух на празника в Община Плевен. Със своите колоритни народни носии, те бяха посрещнати с топли аплодисменти от заместник-кмета на общината, Елина Димитрова, която изрази своята радост от визитата на малките гости.

В пролетния ден, по повод Лазарица, момиченцата се устремиха с песни и танци към общинската сграда, несейки послания за здраве и изобилие. Софрите на домакините бяха наричани да изобилстват с мед и сладости, пчелите – да се роят, а децата да растат здрави, „от камък по-корави“. С тези добри пожелания децата подчертаха важността на традиции и обичаите, които правят общността силна и здрава.

Лазаруването е един от най-цветните и живи пролетни обичаи, символизиращ плодородие и пробуждане на природата. Той се съчетава с християнския празник Лазаровден, като по този начин местните обичаи съхраняват духа и смисъла на древните традиции. Лазарките, с техните народни песни за любов и благополучие, придвориха всички със своята неподправена радост и задушевност.

В кулминацията на събитието, децата отправиха свое пожелание: „Да сте здрави и честити, сполай ти, стопанино, останете си със здраве и до догодина“, с което оставиха надежда и увереност в сърцата на хората за предстоящата година. Символичността на този ритуал остана да живее в сърцата на плевенци, напомняйки за изконните ценности, семеен уют и просперитет.