Плевен постигна консенсус за секретар на Районната избирателна комисия.

Общество


В Плевен е постигнато съгласие само за избора на секретар на Районната избирателна комисия (РИК) за предстоящите избори „две в едно“ на 9 юни. Тази информация е обявена в съобщение на официалната страница във Фейсбук на областния управител Виолета Иеремиева.

Днес се проведоха консултации за формиране на РИК в 15-и изборен район – Плевен, с участието на представители на парламентарно представените партии и коалиции от 49-то Народно събрание.

„Участниците в срещата се споразумяха, че заместник-председателите на РИК ще бъдат трима, но не избраха конкретни личности за тези позиции. Името на председателя на комисията също не беше уточнено. За секретар на РИК беше одобрен Николай Яков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България““, уточняват от областната управа.

Съставен е протокол за резултатите от проведените консултации и областният управител ще информира Централната избирателна комисия (ЦИК) за липсата на съгласие по всички теми, касаещи ръководството на РИК. ЦИК ще вземе окончателно решение относно състава на РИК.

Напомняме, че избирателната комисия в Плевен включва 13 члена – председател, от четирима до двама заместник-председатели и секретар. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ има най-много представители – четири, следва „Продължаваме промяната – Демократична България“ с три, ДПС и партия „Възраждане“ с по двама, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ с по един член.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.