Плевенски съд спира кавър на песен, глобява автора с 5000 лева.

Плевен днес


Окръжният съд в Плевен постанови спиране на кавърверсията на песента „Моя страна, моя България” и наложи глоба от 5 000 лева на твореца ѝ. 28-годишният Кристофър Галовски, известен като Фараона от Кнежа, представи своя интерпретация на известната песен на Емил Димитров. Това провокира сина на естрадната икона да предприеме правни действия срещу него.

Съдебните магистрати решиха, че кавър версия „Моя страна, моя… Германия“ повече не бива да се разпространява и изпълнява. Композицията следва да бъде премахната от всички дигитални платформи, където е била налична.

В интервю за NOVA, Галовски изрази мнение, че цялата ситуация около неговата песен е повлияла на него положително, въпреки очакваните разноски. “За 5000 лева, рекламата, която получих – мисля, че си заслужава. Дори готов съм да дам същата сума, ако ще ме снимат още няколко месеца”, съобщи музикантът.

Фараона също така посочи, че е правен опит за извънсъдебно споразумение с наследника на Емил Димитров. “Имаме телефонни разговори с тях, но изискваната от тях сума беше значително по-висока от тази, която съдът ми наложи да платя”, разказва той.

Неспазващият формално музикално образование Кристофър от Кнежа, приема случилото се като урок и в момента се съсредоточава върху създаването на своя оригинална музика. Преди това обаче, той трябва да изплати дължимата сума на Емил Димитров-младши.

Информацията в този артикул е предоставена от dnes.bg.