Читалище „Съгласие 1869“ с музикален спектакъл за деца.

Общество


„Приказни герои“ е вълнуващият музикален спектакъл, който ще има своето премиерно излъчване в читалище „Съгласие 1869“ в Плевен. Представлението рисува една чаровна музикална история, оживяваща с песни, танци и весели истории, като по този начин запознава младите зрители с обичани герои като Пипи Дългото чорапче, русалката Ариел, Маша и Мечока, Соник, както и други известни приказни и филмови персонажи.

Спектакълът се различава и привлича вниманието с уникален подход, тъй като отбелязва 155 годишнината от създаването на читалище „Съгласие 1869“, въвеждайки в сюжета герои от съвремието, които са близки и любими на децата. Ана Александрова, любимец на плевенските малчугани, известен като кака Ани и изпълняващ ролята на разказвач в спектакъла, споделя за БТА, че такъв тип представление няма аналог на читалищните сцени в България. Отличава се не само с отделни танци и песни, но и с цялостната история, която се разкрива през либретото.

В процеса на създаването на десетте песни, които оживяват спектакъла, участват Ивайло Атанасов, председател на Настоятелството на читалището, и Георги Милтиядов, диригент и композитор. Текстовете са написани от Силвия Захариева, а аранжиментите са дело на Максим Горанов. Сценографията е създадена от Иван Велчев-Йово.

Юни малчугани от балетната школа при читалището ще възпроизведат ролите на приказните герои, а песните ще бъдат изпълнени от децата на вокална група „Арлекино“ под ръководството на Виолета Боянова. Ивайло Атанасов подчертава усилията на професионалистите, работещи с децата, и акцентира на важната роля на Маня Николова, отговорен за хореографията, и Валя Козовска, като репетитор.

Спектакълът е създаден с мисъл за децата и целта е да се развихри тяхното въображение и радост, а не да се търси признание. Премиерата на „Приказни герои“ е насрочена за тази вечер на сцената на читалището, а след това представлението ще бъде показано на деца от Плевен и околията.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.