Плевен без изпълнител за поддръжка на републиканските пътища

Общество


В област Плевен към момента липсва новоизбран изпълнител, който да се занимава с поддръжката на републиканските пътища. Назначаването е в застой поради съдебни обжалвания след проведената процедура за избор, което отлага планираните дейности. Това сподели инж. Йордан Първанов, директор на Областно пътно управление (ОПУ) в Плевен.

Инж. Първанов изрази надежда, че в скоро време проблемът ще бъде решен, защото забавянето може да доведе до пропускане на летния строителен сезон. Понастоящем поддръжката се осъществява от фирма, чийто договор е прекратен, но впоследствие бил удължен до края на юни.

„Стремим се към подобряване на републиканската пътна мрежа, която на някои места е в аварийно положение“, допълни инж. Първанов. Той спомена ремонта на пътя между Долни Дъбник и Кнежa, където още при одстъпване в длъжност преди три месеца, са получавани множество регресни искания за обезщетения заради пътни инциденти. За щастие, сега благодарение на постоянния ремонт, такива случаи едва ли се случват.

В Плевенска област по републиканските пътища в момента се подменя мантинелата, като новата отговаря на най-новите европейски изисквания и струва приблизително 3 милиона лева. В района също така се извършва машинно изкърпване на отделни участъци от пътната мрежа, добави инж. Първанов.

Директорът съобщи още, че от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са одобрили допълнително задание за участъка Искър – Долни Дъбник и за Козар Белене – Обнова – Телиш – Радомирци – Луковит на обща стойност над 2.7 милиона лева. Предвидени са около 70 000 квадратни метра работа за изкърпване, рязане на храсти и клони, които пречат на пътя. Ремонтите ще се изпълняват от същата досегашна изпълнителска фирма.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.