Плевен без фирма за поддръжка на републиканската пътна мрежа

Общество


В момента в област Плевен не е налична изпълнителска фирма, която да се занимава с поддръжката на републиканските пътища. Причините за това са текущите съдебни спорове, които следват процедурата по избор на подходящите изпълнители, водещи до забавяне на планираните подобрения и ремонти. Директорът на Областното пътно управление (ОПУ) в Плевен, инж. Йордан Първанов, сподели, че се надява проблемите скоро да бъдат решени, тъй като това забавяне може да доведе до изпускане на летния сезон, който е ключов за извършване на ремонтите.

Въпреки липсата на нов изпълнител, определени дейности все пак се извършват от фирма, чийто договор вече е изтекъл, но същият беше удължен до края на месец юни.

Инж. Първанов изтъква, че се полагат всички усилия за подобряване на състоянието на републиканската пътна мрежа, части от която са аварийни. Като пример той посочи пътя Долни Дъбник – Кнежа, по който преди неговото назначение в ОПУ – Плевен е имало десетки регресни искания дневно от застрахователни компании заради повредени автомобили. Сега, след непрекъснатите ремонти, жалбите са рядкост и отнасят до стари случаи.

В Плевенска област към момента текат дейности по смяна на старата мантинела с нова, отговаряща на европейските стандарти, между пътните ленти на пътя Плевен – Брестовец, както и почистване на незагрижени храсти. Цената на новата мантинела е около 3 млн. лв. Изпълнява се и машинно изкърпване на участъци от пътищата.

Инж. Първанов допълни, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е одобрила допълнително финансиране за ремонта на участъка Искър – Долни Дъбник и от Козар Белене до Обнова, през Телиш до Радомирци и Луковит, на стойност над 2.7 млн. лева. Планирано е ремонтирането на около 70 000 кв. метра път, включващо рязане на растителност и други подобрения. Всичко това ще се осъществи от текущата изпълнителска фирма.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.