Плевен даде старт на поход „По стъпките на Апостола“.

Общество


От Плевен за тридесети път дадоха началото на Националния поход „По стъпките на Апостола“. Официалното откриване на събитието се проведе тази вечер пред паметника на Васил Левски в града. В мероприятието участват общо 250 души, от които 68 са ученици, разделени в осем групи. Някои от тях ще преминат през Стара планина. Участниците в тазгодишното издание на похода са от разнообразни краища на страната, включително Плевен, Никопол, София, Карлово, Тетевен, Видин, Ямбол и други. Сред тях има и българи, които пребивават в САЩ и Великобритания. Всички те ще се съберат на 18 юли в Карлово за участие в честванията на годишнината от рождението на Васил Левски.

Походът дава възможност на децата не само да се докоснат до природата и да преодолеят множество предизвикателства в Централен Балкан, но и да научат за взаимопомощта, самопознанието, вярата в собствените способности и създаването на дух на общност сред единомишленици, сподели за БТА ръководителят на похода д-р Галя Цветкова.

„Походът не само възпитава патриотизъм, но и учи на сътрудничество, на стремеж за принос към обществото и развитието на по-процъфтяваща България“, заяви уверено д-р Цветкова.

„Левски притежава най-добрите качества на българския народ, като в себе си носи реформаторския дух на Борис Първи, решителността на Симеон Велики, самопожертвата на богомилите, храбростта на Ивайло, екзалтацията на Паисий, и гордостта на Раковски. Поклон, Апостоле!“, каза създателят на похода Васил Копчев пред събралите се пред паметника на Левски. Присъстващите бяха поздравени и от секретаря на Община Плевен, Соня Ганева.

Тази година походът се гордее със специално изработено двулицево знаме, дар от три семейства от Карлово, Варна и Пловдив, които са осигурили средства и изработили знамето.

Националната инициатива сега има и своя песен, „Небе в очите ти“, композирана от Георги Милтиядов, с текст на Десислава Софранова и изпълнена от квартет „Белканто“.

информацията в статията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТA.