Плевен дебютира с фолклорен събор „Кайлъшка шевица“.

Общество


За първи път в Плевен ще се състои фолклорният събор „Кайлъшка шевица“. По традиция той ще бъде проведен на 29 юни, Петровден, в покрайнините на Мечата поляна в парк „Кайлъка“. Новината беше съобщена на днешната пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен, където присъстваха Цветен Димитров от танцов клуб „Веселяци“, в ролята на организатор на събора, и заместник-кметът с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“ Елина Димитрова.

Целта на събора е всеки присъстващ да е облечен в народна носия, за да възродим духа на миналото и да покажем почитта ни към българските традиции, коментира Димитров. Организаторите предвиждат всички гости да се настанят на земята, върху тъкани черги, което ще стимулира свободната комуникация и създаването на нови приятелства.

В програмата на събора се включва участие на занаятчии, които ще представят своето майсторство на живо, множество игри и забавления за деца и конкурс за домашно приготвено печиво, като условието е то да бъде заявено и донесено готово, поради липса на условия за приготвянето му на мястото на събора.

Обещава се богата танцово-музикална програма, в която през деня ще преобладават българските хора, а вечерта ще се насладим на концерт.

Организаторите са кръстили събора, както и шевицата, чрез която се символизира организационната идентичност. „Кайлъшката шевица“ е творение на Ели Радева, която е вложила традиционни шевици и символика в изображението на дърво, представляващо парк „Кайлъка“, сподели Димитров.

Община Плевен оказва пълна подкрепа на тази инициатива. Заместник-кметът Елина Димитрова изрази надежда, че съборът ще премине в национален мащаб, като ще привлече гости не само от Плевен, но и от други региони на страната и добави, че местната управа ще бъде активен помощник в организацията.

Общински съветник Наталия Цанева също ще вземе участие в събора. Тя сподели личната си страст към традиционните танци и важността на преподаването на фолклорни ценности на младите поколения.

Откриването на събора ще започне с шествие от 10:30 часа на Моста в началото на парк „Кайлъка“, след което официалната част ще се проведе на Мечата поляна в 12:30 часа.

Цветен Димитров изрази надежда, че фолклорният празник ще стане дългогодишна традиция и че това е само началото.
/РБ/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.