Плевен домакинство Международен театрален фестивал „Школа“.

Общество


В Плевен за първи път се провежда Международният театрален фестивал „Школа“, който се реализира по идея на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и с подкрепата на Община Плевен, според съобщение до БТА от директора на културния институт Димитър Кабаков.

Фестивалът представлява академия за млади професионалисти, които проявяват интерес и търсене към театралния опит. Присъстващите ще имат възможността да наблюдават различни театрални постановки и да се обучават в майсторски класове с водещи личности като Ингеборга Дапкунайте, Иван Естегнеев, Дата Тавадзе и Юрий Бутусов, както и българските театрални педагози Юлиан Вергов от Народен театър „Иван Вазов“ и д-р Десислава Стойчева, преподавател по арт мениджмънт в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Фестивалът „Школа“ има необикновен формат, който не е ориентиран към широката публика, а е съсредоточен върху млади театрални професионалисти на възраст до 35 години. Кабаков допълва, че това им дава шанса да се срещнат с изтъкнати европейски театрални дейци през седмицата на фестивала.

Освен майсторските класове, програмата на „Школа“ включва спектакли на ДКТ „Иван Радоев“ и гостуващи трупи от вътрешността на страната и от чужбина. На 28 юни ще се проведе „Анна непоправимата“, с участието на Невена Калудова и Владимир Солаков. Директорът на плевенския театър коментира, че спектакълът, вдъхновен от живота на руската журналистка Анна Политковская, изследва взаимовръзката между независимия човек и властта. Също така зрителите ще могат да присъстват на уличния спектакъл „Охлюмотив“.

На 29 юни се очаква представлението на „Неведение“ – моноспектакъл на Албена Ставрева. В програмата са включени и два спектакъла на ДКТ „Иван Радоев“ – премиерата на „Госпожица Юлия“ на 30 юни и „Тартюф“ на 2 юли.

Две чуждестранни продукции ще ознаменуват завършека на фестивала – моноспектакъл на Ингеборга Дапкунайте „Калинауско 6-2“ и испанскоезична версия на „Чайка“ от Чехов, представена от чилийско-белгийска трупа.

„Школа“ се съчетава със знаковия за плевенчани куклен фестивал „Шарено петле“, за да се създадат Международни театрални празници Плевен‘2024, което прави града домакин на театрални прояви в продължение на почти две седмици, подчертава Кабаков.

Фестивалът беше официално открит на 28 юни, а първите работилниците започнаха с уъркшоп за детски театър под ръководството на Олга Чурчич.
/РБ/

Информацията в статията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.