Плевен домакин на първата регионална среща на общинските секретари

Последни новини


Плевен стана център на важна регионална среща за секретарите на общини

В град Плевен се проведе значима сбирка на представителите на местната власт от различни части на страната. Регионалният форум беше организиран от Националната асоциация на секретарите на общините в Република България /НАСО РБ/ и бе част от записаните в календара четири срещи до края на годината.

Официалните лица бяха събрани в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“, с домакинството на местната Община Плевен и нейния секретар Соня Ганева. По традиция, преди началото на работната програма бе изказано приветствие от високопоставени представители на общината.

„Радвам се, да ви приветствам с Добре дошли в Плевен от свое име и от името на кмета на Общината д-р Валентин Христов. Именно в Плевен преди близо 27 години е било поставено началото на Националната асоциация на секретарите на общините в Република България. Така настоящата регионална среща освен чисто работен, има и своя символичен характер – 27 години след началото, Плевен отново е избран да бъде домакин на този форум“, сподели председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

Словото му подчерта значението на развитието на компетентно и ефективно местно самоуправление. „Когато местната власт функционира правилно, ефективно и с мисъл за гражданите – тогава ще имаме развиващ се град и община. Пожелавам Ви ползотворна работа и всеки един от вас да бъде част от положителното развитие на своята община“, завърши Малкодански.

На срещата бяха представени секретари от област Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен. В дискусиите бяха засегнати теми като натовареността по време на местните избори, управлението на човешките ресурси и подходите в правната регулация.

Особено впечатление направи пилотното проучване, представено в партньорство с Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/, което очертава нови подходи в създаването и управлението на безопасни пространства в общините. Също така, фокус в дискусията беше поставен върху важността на междуличностните отношения и работната среда, с представяне на лекция от почетния член на НАСО РБ – доктор Сезгин Бекир.

Сбирката засили своята продуктивност чрез практически ролеви игри, обмен на идеи и добри практики, което ще допринесе за подобряване на работата на секретарите и още по-доброто управление на общините.