„Плевен домакин на юбилейния 10-ти Маратон на приятелството с над 850 участника от различни държави“

Последни новини


В Плевен се очаква стартът на десетото юбилейно издание на Маратона на приятелството

Вълнение и предвкусване на спортния дух обземат град Плевен навръх 19 май 2024 г., когато е предвиден стартът на десетото поредно издание на Маратона на приятелството. Стартовата линия ще бъде разположена на централния площад „Възраждане“, където състезателите ще се наредят за началото на състезанието в 9.00 часа сутринта.

Тазгодишното събитие е със специална кауза – събирането на средства за стипендия, предназначена за студент от Медицински университет в Плевен, който е изгубил родител(и) или е израснал в специализирана институция. Така маратонът не само събира хора с любов към спорта, но и подкрепя образованието и помага на нуждаещите се.

За основатели на традицията и организаторите на събитието е изключително важно това спортно събитие да е и платформа за социално инклузивност. Маратонът се стреми да бъде равнопоставено отворен за участници с различни способности, включително хора с увреждания, както и за представителите на местни малцинства. В организацията на маратона активно участват доброволци от ромската общност в Плевен, което е пример за сътрудничество и общностна ангажираност.

Маратонът на приятелството привлича участници от цял свят, сред които има състезатели от Алжир, Германия, Индия, Италия, Мароко, Нидерландия, Румъния, Шри Ланка, Великобритания и САЩ. Тази година се очакват над 850 участници на възраст от 6 до 78 години, което засилва имиджа на маратона като събитие с глобален обхват и мултикултурен подход.

За интересуващите се от Маратона на приятелството – Плевен, още информация може да бъде намерена на официалния уебсайт – https://plevenmarathon.com/, както и в социалните мрежи – Facebook на адрес https://www.facebook.com/PlevenMarathon/ и LinkedIn на страницата https://www.linkedin.com/company/pleven-friendship-marathon. Събитието може да се намери и във Facebook: https://bit.ly/plevenmarathon24.