Плевен домакин на 21-то Международно пчеларско изложение.

Областна администрация Плевен


Областният управител Виолета Иеремиева се срещна с представители на „Партнерс Експо” ООД и Областен пчеларски съюз – организатори на Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2024”, което ще се проведе за 21 път този месец. Лъчезар Табаков, управител на „Партнерс Експо” ООД, посочи основния проблем като организатор на изложението – липсата на подходяща база за провеждане на съпътстващите форуми. Фокусът е също и върху проблемите в пчеларската индустрия, сред които ниското потребление на мед в България, липсата на европейски пазари за български мед заради ниските изкупни цени, установени от внесени продукти от страни като Китай и Бразилия, както и намаляващите площи с медоносни растения и увеличеният внос на продукти, което вреди на местното производство на пчелни продукти.

Петьо Петров, председател на кооперация „Плевен мед”, изрази тревога относно отлива на пчелари-производители. Организаторите на изложението се надяват да привлекат вниманието на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и да представят предложения за подобрения. В Плевен се планира също ежемесечен или ежеседмичен фермерски пазар, където местни производители да предложат екологично чисти продукти, включително пчелни.

Виолета Иеремиева увери присъстващите в готовността на Областна администрация да подкрепи пчеларството в региона. На предстоящото изложение 112 фирми и организации ще представят широка гама пчеларски продукти и иновации, с участието на изложители от множество страни, включително Австрия, Италия, Германия и други. Програмата съдържа и интерактивни презентации, дискусии и международен конкурс за детска рисунка.

В заключение, изложението „Пчеларство – Плевен 2024” е събитие, подкрепящо националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране местните продажби, като се организира за 21-ви пореден път.