Плевен е домакин на среща за трансформации в социалните услуги

Последни новини


**Плевен е домакин на регионална среща на социалните услуги**

Актуалните предизвикателства в социалната сфера бяха обсъдени на регионална среща днес в Плевен. На нея присъстваха представители на местната и държавната власт, ръководители на социални услуги и социални работници. Основната цел на събитието бе изясняването на поетапните действия за окончателното трансформиране на услугите в съответствие с новата Национална карта на социалните услуги, която се изготвя на общинско, областно и национално ниво.

„За мен е чест да ви поздравя и от името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов. Тази среща е много навременна, защото предстои да решим редица проблеми. Има и много въпроси, които стоят пред всички работещи в социалната сфера. Ще се радвам да стане полезна дискусия, в която въпросите ни да намерят отговор. Партньорството между институции, гражданско общество, неправителствените организации, местните и държавната власти е най-важното, за да вървим напред“, заяви заместник-кметът на Община Плевен Елина Димитрова в приветственото си слово.

Срещата имаше за цел да се обсъди развитието на социалните услуги в страната, да се споделят добри практики и да се очертаят предизвикателствата, които предстоят, както и да се приемат предложения за тяхното разрешаване. Цветанка Паунова, началник-отдел в дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социалните услуги“ в Агенцията за качество на социалните услуги, изнесе презентация за качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги. В събитието участваха и експерти от Националния алианс за социална отговорност, Агенцията за социално подпомагане, ръководителите на структури в общините в област Плевен, както и експерти от област Ловеч.

Националната карта на социалните услуги бе обнародвана в Държавен вестник, бр. 68 от 13.08.2024 г. Тя въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, които са финансирани от държавния бюджет. С приемането на този документ държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план, с цел осигуряване на равен достъп до тях за всички хора, нуждаещи се от подкрепа. Предвижда се общините да имат водеща роля за осигуряване на минимален пакет от социални услуги на областно и общинско ниво. По този начин ще се подобри достъпът до социалните услуги и ще се създадат условия за по-ефективно социално включване на хората от уязвимите групи.

Съществуващите услуги следва да бъдат трансформирани в нови комплексни, като тепърва ще бъде разработена методика, по която това ще се осъществи.