Плевен засилва контрола над електрическите тротинетки в центъра

Общество


Полицията и общинските служители в Плевен ще следят ежедневно за управлението на електрически тротинетки в забранените зони на централната градска част. Това съобщи заместник-кметът на Плевен, отговарящ за „Обществен ред и сигурност“, Лидия Петкова.

За двуседмичен период са издадени 28 акта за нарушения. „Отговорността за контрол е наша, но важна е и ролята на родителите, които трябва да бъдат особено внимателни към здравето и безопасността на своите деца и да подкрепят нашите усилия,“ подчерта тя.

Петкова изрази увереност, че поведението на водачите на електрически тротинетки се променя, като се забелязва намаляване на безотговорното каране и спазването на ограниченията, наложени в града.

Припомняме, че кампанията на общинските инспектори и служителите на МВР бе предизвикана от множество жалби от граждани за „летящи тротинетки“ в центъра на града. В началото на кампанията през юни месец, когато имаше превантивен характер, бяха проверени и предупредени над 230 лица, предимно тийнейджъри до 17-годишна възраст, а на централната пешеходна зона бяха поставени предупредителни табели.

Видяха се и актове на родители на деца, които са били уловени да карат електрическите си тротинетки в центъра на града.

Според Наредба 3 на Общината са дефинирани точните места, където може и където не може да се управляват електрически тротинетки, както и санкциите за нарушения. Движението на тротинетки е забранено в Градската градина, на площадите „Възраждане“ и „Стефан Стамболов“, по улица „Васил Левски“ – в зоната от площад „Възраждане“ до площад „Свобода“, по алеите на парк „Кайлъка“, както и на детските и спортни площадки. Съществуват и ограничения относно възрастта на водачите и изискването за носене на защитни каски.

Информация за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.