Плевен: Значително увеличение на пожарите в сухи треви и отпадъци.

Общество


От началото на юли на територията на област Плевен са регистрирани общо 211 пожара, от които 192 са възникнали в суха тревна растителност и отпадъци. Регионалният представител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен, Мариана Цветкова, съобщи за БТА, че през същия период миналата година броят на пожарите в региона е бил 79, като 39 от тях също са били в сухи треви и отпадъци.

Пожарите обикновено се съобщават в районите извън градските територии. Те често се дължат на небрежност в обращението с открит огън, изгаряне на растителни отпадъци, небрежно обръщение с незагасени цигари и умишлено подпалване на суха трева за целите на почистването.

Вследствие на пожарите от началото на месеца са унищожени важни площи растителност в населените места на областта. Пожарите създават риск от разпространение към жилищни и селскостопански постройки, вилен райони, лесни и полски масиви, съобщи още Цветкова. Димът над пътищата може да доведе до автомобилни инциденти.

Пожарникарите от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) са участвали в гасенето на 25 пожара само за последните 24 часа, уточни Цветкова. Били са угасени пожари в сухи треви, отпадъци и храсти в различни райони, включително в селата Ясен, Славовица, Чомаковци, Девенци, Опанец, Дисевица, Крета, Брест, Еница и други, както и в общините Долна Митрополия, Никопол, Койнаре и Левски.

От Регионалната дирекция настоятелно призовават хората да спазват мерките за пожарна безопасност в селскостопанските земи, горите, травните площи и други незастроени територии. Не трябва да се позволява паленето на огън по каквато и да е причина и да не се изоставят незагасени кибритени клечки и цигарени огарки. При засечен пожар, следва да се даде сигнал на телефон 112 и да се уведоми кметството на съответното населено място с указание за точното местоположение и вида на горящите материали. При установяване на умишлени подпалвания ще бъдат предприети административни наказания спрямо извършителите.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА. /ЛРМ/