Ярослав Димитров председател на РИК в Плевен за изборите.

Общество


Ярослав Димитров е назначен за председател на Районната избирателна комисия (РИК) за Петнадесети избирателен район – Плевенски, във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни. Това е отбелязано в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), което е обявено на официалния ѝ сайт.

Димитров, който е предложен от коалицията ГЕРБ-СДС, е бил председател на комисията и по време на предходните предсрочни парламентарни избори на 2 април предишната година.

По време на проведените на 14 април консултации за определяне състава на РИК в Плевен бе постигнато съгласие за секретар на комисията – Николай Яков, който представлява коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП – ДБ). Относно позицията за председател бяха направени две различни предложения, поради което окончателното решение трябваше да бъде взето от ЦИК.

В състава на РИК-Плевен влизат и четирима заместник-председатели: Айгюл Хасанова (ДПС), Светлана Дерекова (партия „Възраждане“), Моника Чочева-Лилакова (коалиция „БСП за България“) и Йорданка Димитрова-Божева (партия „Има такъв народ“). Решението на ЦИК описва също и седемте членове на комисията в Плевен, като трима от тях са от квотата на ГЕРБ – СДС, двама от ПП-ДБ, а по един от ДПС и партия „Възраждане“. Общият брой на членовете на РИК-Плевен е тринадесет.

Съгласно решението, РИК-Плевен започва изпълнение на своите функции от днешния ден.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.