„Плевен отбелязва Великден с богата културна програма, включваща изложби, концерти и творчески работилници“

Последни новини


Плевен се готви за Великден с богата културна програма

Град Плевен обяви разнообразната си програма за предстоящия Великден, която ще стартира от следващата седмица. Събитията ще включват изложби, концерти и творчески ателиета, предназначени за жители и гости на града. По този начин Плевенските великденски тържества ще започнат от 25 април, което ще бъде отбелязано с различни културни прояви.

Украсата на центъра на града ще бъде обогатена предстоящия понеделник и ще предложи интересни изненади за най-малките жители на Плевен, които ще могат да участват в забавления и рисувания на открито.

На 25 април, програмата ще бъде открита с изложба на рисунки от конкурса „Великден през моя поглед“, която ще се състои в 17:00 ч. пред Туристическия информационен център в Градската градина. Последвани от арт работилница за декориране на яйца в 17:30 ч. на същата дата и място.

На 28 април, Цветница, в 11:00 ч. пред Областната администрация ще се проведе концерт „Празнична цветна китка“, в който ще участват деца от ДГ „Иглика“ и ученици от НУИ „Панайот Пипков“. В последвалите дни са организирани и други събития, като стендъп комеди шоу и награждаване на победителите от конкурса „Великден през моя поглед“.

Организаторите са предвидили и тържествен Великденски концерт на Общинския хор „Гена Димитрова“ и Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. Концертът ще се състои на 30 април в 19:00 ч. в Художествената галерия „Илия Бешков“. Програмата включва Църковнославянски песнопения и „Реквием“ от Г. Форе, където солисти ще бъдат Илина Михайлова и Свилен Николов.

Празниците ще достигнат връхната точка на Великден, 5 май, когато ще бъде организиран специален концерт с участието на Музикален център „Дори Диос“, ученици от НУИ „П. Пипков“, а сред специалните гости на събитието ще бъде и Великденския заек.

Празничната атмосфера в Плевен ще бъде съчетана и с духовни събития – св. Василиева литургия, последованието на 12-те евангелия, както и изнасянето на Св. Плащаница Христова. Церемониите ще се проведат в църквите „Св. Николай“, „Св. Параскева“ и „Св. Троица“.

Общината се надява жителите и гостите на Плевен да се насладят на богатите празнични събития и да усетят вълшебството на Великденските празници.