Конференция фокусира на безопасността при работа в Плевен.

Областна администрация Плевен


На 19 април в зала „Плевен“ на Областната администрация се проведе конференция, посветена на безопасността и здравето при работа. Повод за събитието бе информационна кампания, стартирала в началото на февруари по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“ с подкрепата на Министерство на труда и социалната политика, със слогана „Прибери се у дома след работата! Там някой те очаква“.

Областният управител Виолета Иеремиева приветства изпълнителния директор на „Главна инспекция по труда“, инж. Екатерина Асенова, и изрази надежда за постигане на целите на кампанията за намаляване на трудовия травматизъм.

Инж. Екатерина Асенова откри конференцията, акцентирайки върху тревожните тенденции в последните години за злополуки на работното място. За миналата година бяха регистрирани 157 смъртни случая и 85 сериозни увреждания. Беше изразена загриженост, че работодатели и работници често пренебрегват правилата за безопасностът на работа.

Следващия доклад беше на Радослава Иванова, директор на дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен, която представи данни за регистрирани около 7000 нарушения за изминалата година, като половината от тях бяха свързани с безопасни условия на труд. Информира се за пет смъртни случая и девет инцидента, довели до временна нетрудоспособност или инвалидност.

Отбелязано бе, че в цялата страна работят само 350 инспектори, което налага необходимостта от съдействие от страна на работодателите за качествени инструктажи и спазване на работната безопасност.

Освен това бяха упоменати най-чести причини за трудови злополуки: падане от височина, притискане, поражения от електрически ток, загуба на контрол върху машини и други. Разследванията показват, че инцидентите често възникват поради нарушаване на правилата за безопасност, недостатъчна квалификация на работниците, липса на обучение, нарушена трудова дисциплина и неносене на лични предпазни средства.

Инспекциите по труда предприемат мерки за контрол на безопасната работа и предотвратяване на трудови инциденти.

Дискусията включи заместник-областния управител Николай Абрашев, работодатели, представители на синдикати и служители от Инспекция по труда – Плевен.