Плевен посреща Великден с изложба, концерти и арт ателиета.

Общество


В Плевен ще бъде отбелязан християнският празник Великден с изложба, концерти и арт ателиета. По информация от пресцентъра на местната администрация, ще бъде представена програма с празнични събития.

Според съобщение за БТА от общинските власти, тази година за първи път е разработена специална програма за Великден. Празничните мероприятия ще продължат една седмица, като започват от 25 април и ще продължат до средата на май, обогатявайки културния живот на града и завършвайки с празника на града.

На 25 април, в Градската градина пред Туристическия информационен център, ще бъде открита изложба с рисунки от конкурса „Великден през моя поглед“. В рамките на събитието, децата ще могат да участват в арт работилница за декориране на яйца. В последващите дни се предвижда провеждането на концерт за Цветница с наименованието „Празнична цветна китка“. Организирани са представления, включително стендъп комедийно шоу от ученици от Професионалната гимназия по електроника и химични технологии, и награждаване на участниците в конкурса.

Един от основните акценти е Великденският концерт с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ и Плевенска филхармония под ръководството на диригента Георги Милтиядов, насрочен за 30 април. В програмата са включени църковнославянски песнопения и „Реквием“ от Габриел Форе, сред солистите са Илина Михайлова и Свилен Николов. Концертът ще се състои в Художествена галерия „Илия Бешков“.

На самия Великден ще има концерт пред Областна администрация с участието на Музикален център „Дори Диос“ и ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, и изненада за гостите от Великденския заек.

БТА също напомня, че в Регионалния исторически музей традиционната работилница за боядисване на яйца ще се проведе на 30 април и 2 май.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.