„Плевен: Значително увеличение на събраните местни данъци за 2024 г.“

Последни новини


Плевен, България – Дирекция „Местни данъци и такси“ при Община Плевен отчете значително увеличение в събираемостта на данъци и такси за първото полугодие на 2024 година, в сравнение със същия период на предходната година. Ръководителят на Дирекцията, Огнян Иванов, обяви на оперативно заседание, че е регистриран събран доход от около 1 млн. 200 хил. лв. повече през първите шест месеца.

„Към 30 юни 2024 г. постъпленията от данък върху недвижимите имоти е 7 млн. 500 хил. лв., което е изпълнение на 77 % от годишния план“, коментира Иванов. Той поясни, че данъкът върху недвижимите имоти през същото време на предходната година има достигнато ниво на изпълнение от 70%.

За данък върху превозните средства, постъпленията за същия период достигат 3 млн. 800 хил. лв., отбелязвайки изпълнение на 65% от планираното при 63% година по-рано. Сумите от данък придобиване също показват подобрение, като се увеличават до почти 3 млн. лв., достигайки 52% от плана за тази година, в сравнение с 43% през първите шест месеца на миналата.

Огнян Иванов специално подчерта представянето при събирането на таксата за битови отпадъци, където е постигнато 80% изпълнение до момента – на стойност 6 млн. лв., което е значително подобрение в сравнение с 75% събираемост през предходния период. „Това ни дава основание да предположим, че ще преизпълним планираните за настоящата година взимания“, заяви директорът на Дирекцията.

Общият размер на постъпленията в Дирекция „Местни данъци и такси“ е реализиран до 20 млн. 700 хил. лв. за първата половина на 2024 година, което представлява солиден ръст и оптимизъм за властите в местната фискална администрация.