Плевен инсталира „Шишеяд“ за рециклиране PVC бутилки и инициативи.

Общество


В Плевен предстои да бъде инсталиран първият „Шишеяд“. Той ще бъде разположен в пространството между параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ и читалище „Съгласие 1869“, съобщиха за БТА от Лайънс клуб „Огледало“, който е организатор на инициативата заедно с клуб „Дунавски братя“ и Лео клуб „Олимпиец“.

В т.нар. шишеяд се изхвърлят само PVC бутилки, които след това се рециклират.

„Заедно можем да спомогнем за намаляване на замърсяването и броя на PVC бутилките, които се изхвърлят нерегламентирано по улици и паркови пространства“, казват от Лайнс клуб „Огледало“.

На 23 май от 11:00 до 12:00 часа, когато ще бъде открита инсталацията, всеки, който „нахрани“ шишеяда, ще получи бутилка минерална вода.

Средствата от предадената пластмаса ще спомогнат за създаване на първата Лайънс гора от екзотични дървета в Плевен, която искаме с времето да се превърне в емблематичен естествен ботанически ансамбъл, допълват от Лайънс клуб „Огледало“.

На празника на Плевен, който се отбелязва на 15 май, бе поставено началото на друга инициатива на трите клуба – създаването на четирикилометрово послание за мир.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.