„Плевен и БАН подновиха меморандум за научно-приложни проекти“

Последни новини


Община Плевен и Българската академия на науките (БАН) в лицето на своите представители кмета д-р Валентин Христов и акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, подновиха своето сътрудничество чрез подписване на меморандум, който предвижда партнерство за периода от пет години. Церемонията по застъпването на документа се състоя на 29 май 2024 г. в Заседателната зала на Общината в Плевен.

Д-р Христов обясни обхвата и целите на този важен документ: „Страните по него се ангажираме да си сътрудничим при разработването на научноизследователски и научно-приложни проекти, свързани с образованието, бизнеса, подобряване качеството на живот в общината като цяло.“

От своя страна, председателят на БАН акад. Ревалски наблегна на значение на регионалните научни центрове като фактор за разпространение на академичния потенциал на Академията в цялата държава. „По този начин демонстрираме пред обществото, че сме една национална организация, която работи в името на цялата държава и на обществото ни“, коментира акад. Ревалски. Той добави, че академията влага усилия не само в областта на талантите, но и в усилването на образованието на по-широк кръг от учители и ученици.

По време на събитието председателят на Общинския съвет в Плевен, доц. д-р Иван Малкодански сподели визията за бъдещето в контекста на меморандума, подчертавайки значението на сътрудничеството с бизнеса и индустрията. „Създаването на иновативни центрове води до концентрация на бизнеса“, изтъкна той.

Проф. д-р Славчо Томов, директор на Научно-изследователския институт към Медицинския университет в Плевен, и проф. Александър Костов – координатор на регионалните академични центрове на БАН, както и доц. Теодора Вълова, директор на Регионалния академичен център в Плевен, участваха в събитието и изразиха своето одобрение по повод продължаването и разширяването на академичното сътрудничество.