Плевен: непрекъснато почистване на нерегламентирани сметища с общински средства

Последни новини


Плевен, 11 юли 2024 г. – Община Плевен последователно се бори с нерегламентираните сметища, като целенасочено разчиства строителните и едрогабаритни отпадъци, оставени на несанкционирани територии. Тази дейност беше изпълнена и тази сутрин, където за повече от 3 часа служители на „Чистота“ ООД – Плевен, се заемаха с премахването на боклуци на улица „Чаталджа“.

„Средствата, които Община Плевен ще заплати на фирмата за тази дейност, е 210 лв. (без ДДС). В тази сума не са включени труд на работниците, пътя до сметището и депонирането на боклука, за който се плаща отделно по 18 лв. на тон“, разясни началникът на отдел „Екология“ Христо Херувимов. Той допълни, че една от постоянните задачи е разчистването на десетки подобни площадки ежедневно из целия град, за което районът харчи значителни публични средства от своя бюджет.

Инициативата на Община Плевен включва и инсталирането на информационни табели на местата, които са обявени за забранени за изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци. С амбицията да се минимализират подобни экологични нарушения, общината призовава гражданите да демонстрират нулева толерантност към тези, които замърсяват обществените пространства. В случай, че някой бъде забелязан да изхвърля нерегламентирано боклуци, е необходимо да бъде сниман или да се запише регистрационния номер на превозното средство, след което информацията да бъде изпратена на посочените от общината електронни адреси: [email protected] и [email protected].