Плевен обсъжда бъдещето и европроекти на конференция „Европа на Балканите“.

Общество


Конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ събра днес представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Плевен. Събитието е част от проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, реализиран от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Целите на форума включват по-добро осмисляне на европейската политика на сближаване и нейното значение за Балканите, повишаване на осведомеността за европейско финансирани проекти, насърчаване на открития диалог за техните местни резултати, а също и активизиране на гражданското участие във връзка с кохезионната политика.

Областният управител на Плевен Николай Абрашев подчерта, че приоритетът е усилената работа по европейските проекти, като се търсят всякакви възможности за подобряване на развитието на региона.

Доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общинския съвет на Плевен, акцентира върху целите за превръщането на града в зелена и достъпна зона, чрез проекти, финансирани от Програмата за околна среда (2021-2027г.). Той също така очерта приоритетите за модернизация на материално-техническата база на учебните заведения и интергрираното градско развитие, подчертавайки наличието на висока степен на проектна готовност.

Камелия Горненска, началник отдел „Наблюдение и контрол на програми и проекти“ в Община Плевен, информира, че по Плана за интегрирано градско развитие са заложени 70,7 млн. лева, със сформирани 12 приоритетни проектни намерения.

Игнат Димитров, управител на Областния информационен център в Плевен, разкри, че през последния програмен период в региона са сключени 1150 договора на стойност над 456 млн. лева, което е удвоение на инвестициите и договорите спрямо предходния период.

Тихомира Лазарова, консултант в „Енеркемикал“ ЕООД, сподели, че компанията, благодарение на успешно реализирани проекти, разполага със съвременно оборудване и подобрени условия на труд благодарение на средства от еврофондове.

Мила Велкова от сдружение „ОбзорАрт“ отбеляза, че програмата „Еразъм плюс“ предоставя ключови възможности за образование и младежко участие на европейско ниво, като допринася за усъвършенстване на младите хора и дава основа за осмисляне на тяхното европейско гражданство.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Ловеч Даниела Балабанова.