Плевен ограничава заплатите на управителите в общинските фирми.

Общество


Управителите на общински фирми в Плевен ще бъдат обект на нови регулации, които ограничават максималния размер на техните заплати. Новината беше обявена на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА в Плевен от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

Въвеждането на заплатен таван е част от промените в Наредба №8, касаеща регулацията на управлението на общинските предприятия в Плевен, които бяха приети на сесия на Общинския съвет вчера.

Доц. Малкодански сподели, че промените в наредбата целят подобряване на рентабилността на общинските фирми и са били предмет на дискусии по време на няколко заседания на председателския съвет.

„Предложенията за промени произлизат от актуализирането на Закона за публичните предприятия и неговия Правилник, както и от желанието за промяна в законодателната рамка, изразено от общинските съветници на сесията на Общинския съвет на 30 май тази година, където бяха разгледани бизнес планове на дружествата с общинско участие в капитала“, подчерта доц. д-р Малкодански.

Той обясни, че с новите промени максималната брутна заплата на управителите е ограничена до 4500 лева, което представлява праг, над който не могат да получават повече от заплатата на кмета на общината.

Добавено е и условие, че месечното възнаграждение на управителите ще бъде свързано със финансовите резултати на предприятието. Ако има отчетено намаление на печалбата или увеличение на загубите, това автоматично ще влияе на размера на тяхната заплата.

В заключение се напомня, че на вчерашното заседание общинските съветници определиха временни комисии, които ще организират и проведат конкурси за избор на нови управители на четири общински предприятия – „Диагностично-консултативен център II – Плевен“ ЕООД, „Паркстрой“ ЕООД, „Тролейбусен транспорт“ ЕООД и „Диагностично-консултативен център IIІ – Плевен“ ЕООД.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.