Плевен отбеляза Деня на независимостта (снимки) [ИП]

Култура

Пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов” по повод 100 години от обявяването на независимостта на България, днес в Плевен се проведе честването по повод 110 години от това паметното събитие.
То започна с поставяне на почетен караул пред паметния знак и посрещане на почетната рота от Единния център за начална военна подготовка в Плевен от началника на  плевенския гарнизон полковник Николай Бешев. Наред с войници застана и отрядът на младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” – Плевен.
След изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева с приветствие по повод Деня на независимостта се обърна кметът Георг Спартански.

„22 септември не е дата, на която са гърмели оръдията и пушките, не е имало мощно „ура” и команди „на нож”. Това е едно дипломатическо събитие изключително важно за означаването на младата българска държава след  възстановяването й на политическата карта след Руско-турската война”, отбеляза в началото на словото си кметът Георг Спартански. Той се спря на кратко на историческите факти, свързани с обявяването на независимостта на България, като отбеляза, че датата 22 септември 1908 г. дълго години е била незаслужено пренебрегвана, вероятно защото не е свързана с героични битки, а с дипломатически лавирания между многопосочните и противоречиви интереси на Великите сили, за да постигнем юридическата независимост от турския султан и пълното възстановяване на държавността.
В края на словото си той призова съвременните политици да направят всичко възможно да отговорят на обществените очаквания и на очакванията на собствения си народ, така че да се чувстваме горди, когато произнасяме името на България и със самочувствие да застанем до другите европейски народи. „В това е смисълът на обявяването на независимостта, обявяването на този идеал, който ние следваме и би следвало в годините  да отстояваме”, подчерта Спартански.

С поздравително слово по повод празника се обърна и областният управител Мирослав Петров. Той отбеляза, че обявяването на независимостта на България е „акт на национално самочувствие, решителност, родолюбие, символ на триумфа на българската държава”.
След което бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак. Събралите се граждани и официални лица сведоха глави в едноминутно мълчание, после прозвуча химна на Р България в изпълнение на Общинския хор.

Честването на 110 години от обявяването на независимостта на България завърши с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков на площад „Стефан Стамболов”.
На празничния ритуал присъстваха народни представители от плевенския избирателен район, представители на общинската и местната власт, общественици, мнозина граждани.
Довечера празничната програма по повод Деня на независимостта продължава с концерт на Дани Милев бенд от 19.30 часа на сцена „Водна каскада”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com