Плевен отбеляза 139 години от Съединението с ритуал и концерт.

Последни новини


Плевен чества 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

С тържествен ритуал и концерт, Плевен днес отбеляза Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември. Празничната церемония се състоя пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина.

Ритуалът започна в 11:00 ч. с приемане на почетния караул от началника на Плевенския гарнизон, след което свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г.

На честването по повод 139-та годишнина от историческото събитие присъстваха много плевенчани. Мероприятието почетоха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Елина Димитрова, председателят на Общински съвет – Плевен доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, областният управител Николай Абрашев и заместник-областният управител Виолета Иеремиева, както и представители на държавни и местни институции, политически партии и обществени организации, военнослужещи и десетки жители и гости на града.

Кметът д-р Валентин Христов произнесе слово по повод годишнината, в което припомни славните събития отпреди 139 години и саможертвата на състава на Четвърти пехотен плевенски полк:

„На този ден един малък народ, току-що познал свободата след вековно робство, показа на Европа и света, че е готов да брани интересите на Родината си и да се бори за Обединена България! Със своята самоотверженост и героичен дух младата българска армия извоюва победа в Сръбско-българската война и отстоя делото на Съединението. В тази война със своята храброст и патриотичен дух Четвърти плевенски пехотен полк, пред чийто паметник се прекланяме днес, защити честта на страната ни, давайки свидни жертви! Нека помним делото на всички онези патриоти и родолюбци, които поеха риска и отговорността да обединят Отечеството ни“, каза д-р Христов.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

По повод празника, тази вечер от 20:30 ч. на централния площад „Възраждане“ концерт ще изнесе рок група „GlocK“.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!