Плевен отбелязва Ден на Дунав с богата културна програма

Общество


Денят на Дунав се отбелязва с богата програма от общините в област Плевен, разположени покрай басейна на реката. Това съобщава Весела Комаревска от Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР).

Комаревска уточнява, че през 2024 година ще празнуваме 30 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество за защита и устойчиво използване на река Дунав и 20 години от началото на отбелязването на Деня на Дунав. За пореден път темата на кампанията, която се провежда на 29 юни, е „Да пазим Дунав син“. От 2004 година насам, Денят на Дунав има за цел да повиши осведомеността за значението на реката и нейните притоци и необходимостта от тяхното опазване, добавя Комаревска.

Събитията, посветени на Дунав, се провеждат през цялата седмица, като върховната точка за повечето общини е днес.

В село Байкал, част от община Долна Митрополия, ще се извърши ритуал по хвърляне на венец във водите на Дунав, символизиращ стремежа за чистота на реката. Там ще има и наблюдение на водолюбиви птици, демонстрация на мобилна лаборатория за анализ на речни води, пленер по живопис и Дунавско парти.

В град Гулянци стартира конкурсът „Моето приключение край Дунав“, който ще продължи до 1 септември.

В Белене подготвят няколкодневен фестивал на реката, започнал на 27 юни, включваща концерти, фолклорен фестивал, кулинарно състезание, лодка на желанията по течението на реката и спортни състезания. Кметът на Белене Милен Дулев коментира пред БТА, че за фолклорния фестивал „Път, вдъхновение, вяра“ са се записали 300 участника от различни региони. В кулинарния конкурс „Дунавска трапеза“, който ще се състои този следобед, участват десет екипа, предизвикани да приготвят мряна, уловена в реката. Сред специалните гости са главният готвач Ангел Ангелов, който ще приготви боб с наденица, и местният кулинар Илия Стефанов, който обещава да направи рибена чорба за150 души.

Вечерната програма продължава с два концерта – на групата „Нашенци“ – Белене и певицата Румяна Попова, последвани от изпълнението на Надя Казакова и диджей парти. Фестивалът в Белене завършва утре вечер с концерт на група „Сигнал“.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондентът на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.