Плевен отбелязва Националния празник 3 март със серия от мероприятия, включително тържествени ритуали, концерти и изложби

Последни новини


В Плевен стартираха събитията, отбелязващи Националния празник на България на 3 март. Събитията са организирани от местната община и Регионалния военно-исторически музей.

На 28 февруари беше открита изложбата „Съхранените спомени за войната“, съдържаща автентични фотографии от Руско-турската война (1877 – 1878) и обсадата на Плевен. Експозицията се намира в Панорама „Плевенска епопея 1877“ и започва в 16:00 ч.

На следващия ден, 29 февруари, се организира детска изложба на рисунки от национален конкурс на тема „Освобождението“, като откриването е насрочено за 11:00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877“. Ще бъдат връчени награди на победителите.

1 март се отбелязва с помен в чест на 143 години от кончината на цар Освободител Александър II, който ще се състои в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ от 11:00 ч.

Официалните чествания на 3 март започват в неделя в 11:00 ч. на централния площад „Възраждане“, където при присъствието на официални гости и почетен караул българският флаг ще бъде вдигнат. След това ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън. В 12:30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще се състои концертът „Живи корени“.

Празненствата на 3 март продължават и пред Панорама „Плевенска епопея 1877“, където от 15:00 ч. ще се проведе концерт, организиран от фолклорен състав „Луди-млади“. Същия ден в 16:30 ч. Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“ канят гражданите на шествие и концерт на централния площад.

Националният празник е повод Регионалният военно-исторически музей в Плевен да отвори врати безплатно за посетители.