Плевен отбелязва Празника си с нов Почетен гражданин и тържествено заседание на Общинския съвет

Последни новини


Плевен Отличи Заслужили Личности с Високи Обществени Признания

На 15 май 2024 г., в духа на празничните тържества за Плевен, бе проведено тържествено заседание на Общинския съвет, в рамките на което бяха връчени високи общински награди. Събитието бележи началото на празника на града и събра на едно място представители на местната власт, общественици и бивши държавници.

Професионалният боксьор Йосиф Панов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“. По време на тържеството, което започна с химна на Република България, Панов получи Почетна грамота и Златна значка от ръцете на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и кмета д-р Валентин Христов.

„Знам, че в бъдеще моето семейство ще се гордее с мен, защото всичко, което постигнах, е благодарение на спорта“, сподели Йосиф Панов в словото си и благодари за оказаната му чест.

Със свое Решение №166 от 25 април 2024 г., Общински съвет – Плевен почете Панов за изключителните му постижения в спорта и приноса му към плевенската боксова школа. Професионалният боксьор е първият българин спечелил световната титла по бокс след Детелин Далаклиев през 2009 г. и треньора му Александър Владимиров през 2007 г.

Второто важно отличие, почетен знак на Община Плевен, бе връчено посмъртно за значимите постижения в научната и образователна сфера на Станчо Станчев, известен с приноса си в областта на селското стопанство и хранителната промишленост.

Станчов, завършил като първенец Агрономическия факултет на Софийския университет през 1950 г., остави значителни следи като учен и преподавател. Наградата бе приета от неговия син доц. Юлиян Станчев, който акцентира върху значение на наградждаването и за другите заслужили учители от миналото.

След като бе обявено закриването на заседанието, участниците увековечиха събитието с обща фотография, издигайки празника на Плевен в символ на признание и благодарност към заслужилите граждани.