Плевен Отбелязва 24 Май с Многолюдно Шествие и Празнично Изпълнение на „Върви, народе възродени!“

Последни новини


Плевен отбеляза със соленитет и държественост Деня на българската азбука, просвета и култура – 24 май. Тази знаменателна дата е посветена на създателите на славянската писменост – Светите братя Кирил и Методий. Градът показа своята почит с мащабно шествие, което изпълни централните улици с песни, радост и багри.

Събитието започна от площад „Стефан Стамболов“, където пред Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ се събраха с пълна готовност стотици ученици, учителя, културни фигури и представители на държавната и местната власт. Символичното начало бе отбелязано с изпълнението на химна „Върви, народе възродени!“, който със силата на детски хорови гласове, осигури вълшебно начало на тържествата.

Шествието, преминало през пешеходната зона на града, бе оглавено от свещенослужители, носещи с почит иконата на двамата светци. Отзвуци от музикални инструменти на ученическия гвардейски оркестър сътвориха празнична атмосфера, водещи към момента на обединение с друго шествие от Медицинския университет.

На фона на паметника на Св. Св. Кирил и Методий беше отслужен водосвет от плевенските свещеници. Кметът на Плевен, д-р Валентин Христов, вдъхновяващо се обърна към съгражданите си, наричайки този ден „тържество на българската духовност“. Той изтъкна значението на кирило-методиевото наследство, приноса на българските преподаватели и творци, и значението на образованието за бъдещето на националната история. „Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи!“, заяви д-р Христов в своето слово.

Празничният дух продължи с поднасянето на цветя и венци пред барелефа на светите братя, от страна на местната власт, народни представители и граждани. Признание за труда на светците и последователите им бе изразено от народните представители – Пламен Тачев, Валери Лачовски, Свилен Трифонов и Марио Рангелов, както и от политически партии и обществени организации.

За кулминация на деня, на площада в звучното съпровождение на Общинския хор „Гена Димитрова“, беше изпълнен народният химн „Върви, народе възродени!“, който звуча като химн на българската просвета и култура.

В чест на празника, пред Военния клуб бе разгъната „Алея на книгата“, където литературата отеква със силата на словото, просвещението и духовността – еликсир на националния дух.