Плевен отбелязва 40 години от откриването галерия „Колекция Светлин Русев“.

Общество


На днешната дата се навършат 40 години от откриването на галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен. Първите стъпки в нейното създаване са положени през 1984 г., когато акад. Светлин Русев дарява на родния си град Плевен 322 творби на изкуството – живопис и скулптура от своята лична колекция. Общината отпуска за целта сградата на бившата градска баня, която е архитектурен паметник на културата с национално значение и дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров (1870 – 1942 г.), според информация от сайта на местната управа.

Галерията е знакова за нашия град, тъй като представлява уникално дарение, което обединява жеста на акад. Светлин Русев, отзивчивостта на общината, която предоставя прекрасната сграда на градската баня, и творбите, които са представени там, и са символични за нашата страна и за света, казва пред БТА уредникът Полина Атанасова от културния институт.

Тук посетителите имат възможността да разгледат произведения на известни български художници като Дечко Узунов, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Никола Петров, Георги Божилов – Слона и други. Колекцията съдържа и произведения на световни имена като Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега и Реноар, както и творби на френски, румънски, руски, кубински, мексикански автори, индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.

Галерията пази духа на акад. Русев, който лично е подредил колекцията. Посетителите се завръщат тук поради духовния оазис, който олицетворява мястото, отбелязва Атанасова.

Тя подчертава, че особено интерес представлява ценителите на изкуството – колекцията от западноевропейска графика и българските автори, които разкриват историята на българското изкуство.

Дарението непрекъснато расте и към момента включва над 400 творби.

През миналата година, по случай 90-годишнината от рождението на акад. Светлин Русев, бе реализирана идеята на екипа на галерията – създадена бе зала „Ателие“. Заслугата за това е на дъщерите на акад. Русев – Ралица и Милкана Русеви, които даряват лични вещи и творби на баща си. В залата може да се види портрет на акад. Русев, нарисуван от световноизвестния художник Корнелиу Баба, рисунка от Ренато Гутузо, както и портрети на най-близките му хора.

За спомените, които Полина Атанасова пази от Светлин Русев, тя казва, че той е бил много земен човек и талант, и винаги се отнасял с голямо уважение към екипа на колекцията. Атанасова изтъква и приноса на Мария и проф. Кирил Мескин за развитието на галерията и превръщането в духовен център.

Официалното отбелязване на 40-годишнината от откриването на галерията ще бъде на 15 юли. Събитието ще бъде посетено от личности като вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на културата Найден Тодоров, председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ръководството на община Плевен и други. При случая ще бъде представен и нов каталог на дарението.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.