Плевен печели награда за местен фермерски пазар през 2024 година.

Последни новини


Община Плевен бе удостоена с наградата „Достъп до добра храна“ за 2024 година в категорията „Местен пазар“. Признанието е за инициативата Фермерски пазар, организирана от местната управа в сътрудничество с общинската фирма „Тибор“ и с подкрепата на социалната платформа „Фермерски пазар ОТ БГ“. Наградата бе връчена на официална церемония в столицата, като от името на Общината я прие заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“, Елина Димитрова.

В изказването си Димитрова сподели: „В Плевен работим целенасочено за реализирането на прояви, които са полезни и необходими на хората, за насърчаване на родното производство и предлагането на качествени храни. Първите издания на Фермерския пазар в града ни наистина се радват на огромен интерес и одобрение от страна както на плевенчани, така и на гостите на нашия град. Пазарът е безспорен пример и за доброто партньорство, което може да има между отделните институции и сектори. От името на Община Плевен и кмета д-р Валентин Христов благодаря за високата оценка на инициативата и потенциала ѝ за разширяване и развитие“. Тя също така поздрави организаторите за събитието и подчерта значимостта на достъпа до качествена и безопасна храна за всеки.

Годишните награди „Достъп до добра храна“ 2024 бяха връчени в рамките на Десетата национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“. Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, председателят на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство Малинка Маринова, която е и директор на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен, както и експерти, представители на бизнеса и граждански организации.

Събитието бе организирано от фондация „Българска месна традиция“ и неправителствената организация Евро-ток България, които са част от Евро-Ток Интернационал, официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.