Плевен планира захранване на каскада с непитейна вода от кладенец.

Общество


Статията на български език, към която трябва да добавим информацията, която Елина Кюркчиева от БТА е предоставила, може да изглежда така:

В Плевен се извършват проучвания за възможностите емблематичната Водна каскада да бъде захранвана с непитейна вода. Според изявление пред медиите на Валя Костова, директор на Дирекция „Строителство, техническа инфраструктура и екология“ в местната администрация, се търсят алтернативни източници на вода, поради недостига на питейна вода особено усетен през последните години.

Повечето вода, използвана в момента, е с питейно качество, и се търси начин тези ресурси да се запазят. Отчасти се ползва вода от един кладенец, който обаче не осигурява достатъчно захранване. Една от разглежданите алтернативи е в излишък водата от водоизточник в двора на Регионалния исторически музей. При определени условия тази вода прелива и може да бъде включена в системата на каскадата, за да намали необходимостта от питейна вода.

„Надяваме се до един месец да имаме конкретни резултати от изследванията и да можем гравитационно да използваме цялото количеството налична вода“, добави Костова.

Водният комплекс в Плевен, изграден през 80-те години на XX век, включва редица фонтани, водопади, струйници и базейни, които са оформени с произведения на изкуството от добре познати български скулптори, и свързват важни градски площади като площад „Възраждане“ и „Свободата“.

Тази информация е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.