Плевен показва филма „От другата страна“ за Украйна, 18 септември

Последни новини


Документалният филм за войната в Украйна „От другата страна“ ще бъде представен в Плевен на 18 септември 2024 г. /сряда/, от 17,00 часа, в зала „Катя Попова“. Премиерата пред плевенска публика е по инициатива на председателя на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански и Сдружение „Фото художници“ в града. Вход свободен! След прожекцията ще има възможност и за среща-дискусия с екипа на филма.

Филмът е един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладените територии. Действието се развива през месец април 2023 г. Журналистът Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече е ходил в Одеса, Николаев и Киев, в началото на войната, когато всички украинци бягат в обратна посока. И още тогава поисква да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол. Допускането му изглежда невъзможно, но точно една година след началото на конфликта той получава виза и акредитация, след което прекарва две седмици от „другата“ страна. Така става и единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война.

Събитието в Плевен предоставя уникална възможност на зрителите да се потопят в един непознат свят, представен чрез обективния поглед на Мартин Георгиев.