Плевен почете подвига на Ботев и героите за свободата на България

Последни новини


Плевен почете паметта на Ботев и всички загинали за свободата на България

На 2 юни, в деня отдаващ почит към паметта на Христо Ботев и всички, които са дали живота си за свободата и независимостта на България, Плевен отдаде своята дължима почит с военен ритуал, поднасяне на цветя и минута мълчание пред паметника на поета и революционера.

Събитието, организирано в 11:30 ч., бе уважено от високопоставени официални лица, сред които кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, областния управител Николай Абрашев, както и представители на местната общност.

Благочестива панихида в памет на българските герои беше отслужена от свещеници, прозвучаха патриотични песни в изпълнение на детски хор „Звъника“ под дирекцията на Ваня Делийска.

На 148-годишнината от смъртта на Ботев, венци и цветя бяха положени у изножието на паметника, докато задържаното дишане и военен ритуал отдадоха заслужена чест на великия българин и на безбройните загинали в името на свободата на Отечеството.

Учениците от клуб „Млади възрожденци“ при ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен заедно с техния директор Цветелин Горанов, както и възпитаници и преподаватели от ВУИ „Христо Ботев“ – Подем, също взеха участие в помените.

Точно в 12 часа, едноминутното мълчание и вой на сирените в Плевен прорязаха тишината, и така националния дух и памет оживяха във всяко българско сърце, докато политически и обществени фигури, възложители на цветя и обикновени граждани се преклониха пред саможертвата на тези, които са оставили своя отпечатък в историята на нашата страна.