Плевен празнува, връчват отличия на изявени граждани и спортисти.

Общество


Плевен чества днес своя празник. Началото на поредицата от празнични събития бе поставено с тържествена сесия на Общинския съвет, на която по традиция се връчват почетни отличия. Професионалният боксьор Йосиф Панов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“. Отличието му връчиха председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и кметът д-р Валентин Христов.

Йосиф Панов изрази благодарност за признанието и сподели, че то е оценка за годините на лишения и труд. „Сигурен съм, че моето семейство ще се гордее с това, което съм постигнал благодарение на спорта“, сподели боксьорът.

Почетният знак на Община Плевен бе връчен посмъртно на Станчо Станчев за вклада му в науката и образованието, като негов син доц. Юлиян Станчев го прие.

След това, на централния площад „Възраждане“, бяха тържествено издигнати знамената на България и Плевен. Свещеници отслужиха водосвет за здраве и благополучие пред иконата на св. Георги Победоносец, който е покровител на града.

Гости на празника бяха делегации от партньорските на Плевен градове Плоцк, Браила, Битоля и Кавадарци.

Кметът д-р Христов в речта си спомена и за Международния ден на семейството. „Нашият общ дом е Плевен и ние всички сме част от него. Нека Свети Георги да ни донася закрила“, посочи той.

В професионалната програма влизаше и концерт на млади танцьори от школа „Спирит“. Денят ще завърши с изложба, игра по ориентиране и спортна демонстрация с Ивет Горанова. Вечерта е предвиден концерт на „Керана и космонавтите“ и Владимир Михайлов.

Утрешният вечер предстои концертът на рок група „Криминале“, отложен заради лошото време.

Информацията за събитията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.