Плевен Празнува 15 Май с Тържествено Издигане на Знамената и Редица Културни Събития

Последни новини


Плевен Отпразнува Своя Празник с Тържествен Ритуал и Молебен

На 15 май, на централния площад „Възраждане“ в Плевен, се състоя тържественият ритуал по отбелязването на празника на града. Десетки плевенчани и гости на града станаха свидетели на издигането на знамената, с което дадоха начало на тържествата.

Празникът на Плевен е въведен с Решение № 287 на Общински съвет – Плевен от 15 март 2001 година. Датата е избрана в памет на Пролетния плевенски панаир от 30-те години на миналия век, който е бил значимо събитие за икономиката на региона. Днес обаче празникът придобива нови измерения – отбелязва се като тържество на духа, културата и обичта към родния град, обединяващо хора от всички краища на България и чужбина.

Сред официалните лица на празничния ритуал бяха представители на държавната и местна власт, политически сили, образователни и културни дейци, както и млади и стари плевенчани. Празненствата се състояха при присъствието на делегации от побратимени градове на Плевен, включително из Полша, Румъния и Република Северна Македония. Поздрави към града изпратиха високопоставени личности, сред които Президентът на Република България Румен Радев и множество организации и институции.

В рамките на тържествата, свещеници от православните храмове в Плевен отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на гражданите пред иконата на светеца и покровител на града Св. Георги Победоносец. Кметът на Плевен д-р Валентин Христов отправи приветствие към събралите се плевенчани, подчертавайки значение на деня като Международен ден на семейството. Той акцентира на общите усилия и грижа, които са необходими за това Плевен да стане още по-добро място за живеене. „Пожелавам на всички здраве, защото когато човек е здрав, той има планове и надежди. Нека Свети Георги – покровителят на нашия град, ни закриля в делата“, изрази надеждите си д-р Христов.

Лиричната нотка в празника донесоха малките танцьори от школа „Спирит“, с чийто концерт продължи празненството на Плевенчани.