„Плевен представя разнообразен културен афиш за седмицата.“

Плевен днес


Община Плевен и Регионален Военноисторически музей – Плевен организират различни прояви за отбелязване на Националния празник на България, 3 март. Събитията започват на 28 февруари с откриването на изложбата „Съхранените спомени за войната“, включваща оригинални фотографии от Руско-турската война и Плевенската епопея. Изложбата ще бъде разположена в Панорама „Плевенска епопея 1877“.

На следващия ден, 29 февруари, ще се проведе откриването на изложба по детска рисунка „Освобождението“ и ще бъдат връчени награди на победителите в конкурса.

На 1 март ще се състои панихида в памет на 143 години от смъртта на цар Освободител Александър II в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

На самия национален празник, 3 март, посетителите ще могат безплатно да влязат във всички обекти на Регионалния Военноисторически музей. Ще има още концерт пред Панорама „Плевенска епопея 1877“, организиран от сдружение „Фолклорен състав Луди-млади“, и инициативи на Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“ – празнично шествие и концерт на площад „Възраждане“.

Паралелно с тези събития в Арт център Плевен на 1 март ще бъде открита изложба живопис на Наталия Велева, а в Художествена галерия „Илия Бешков“ ще се провеждат безплатни арт занимания с деца.

В Драматичен и куклен театър „Иван Радоев“ преди празника ще бъдат представени постановките „Обир“, „Тартюф“, „Грозното патенце“ и „Лакомият змей“ в различни дни.

Източник на информацията: PlevenZaPleven