Плевен приема студенти по медицина и фармация утре.

Общество


Утре в Медицинския университет в Плевен ще се проведе редовният присъствен кандидатстудентски изпит по биология и химия за магистърските програми по „Медицина“ и „Фармация“, според съобщение от Велина Дукова, представител на пресцентъра на институцията. Изпитът е с продължителност четири часа и включва задачи от двете дисциплини, като не е определено фиксирано време за всяка от тях. Максималният брой точки, които могат да бъдат събрани, е 42, а минимумът за успешно полагане – 24.

Провеждането на изпита е разпределено между залите в Ректората, Учебния корпус и Факултета по Фармация, като кандидатите ще започнат да бъдат допускани от 08:00 до 08:30 часа. Отбелязва се, че над 800 кандидати са подали заявки за участие в изпита и последващото класиране за прием в двете специализации.

Броят на обявените места по държавна поръчка за академичната 2024/2025 година възлиза на 179, разпределени между специалности „Медицина“ (120 места) и „Фармация“ (59 места). Средно, около петима кандидати се конкурират за място в „Медицина“, докато за „Фармация“ пропорцията е около трима кандидати на място. Висшето учебно заведение планира също и прием на платено обучение след запълване на местата по държавна поръчка.

Дукова също отбеляза, че мнозина зрелостници вече са участвали в предварителния изпит по биология и химия през април и ще бъдат класирани според резултатите от него, като тези, които са се явили и на редовната изпитна сесия, ще бъдат включени в класирането с по-високата от двете оценки.
През май медицинският университет отпразнува дипломирането на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024, докато техните български колеги завършват обучението си обикновено в началото на декември. Последният 44-ти випуск включваше 129 млади лекари от България, Сърбия, Украйна и Република Северна Македония. В края на февруари 47 магистър-фармацевти от третия випуск получиха дипломите си в тържествена атмосфера.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.