Плевен: Приключи повторното преброяване на бюлетини от изборите.

Общество


В Плевен приключи повторният оглед и броенето на бюлетини от изборите за общински съветници, които се проведоха на 29 октомври миналата година. Това съобщават от общинската администрация, където бе предоставена Актовата зала за провеждане на броенето.

Спомняме си, че идеята за повторно преброяване възникна в края на миналата година, след като местните избори бяха приключили, и 19 жалби бяха обединени в едно дело срещу Решение № 226-МИ от 30 октомври 2023 г. на Общинската избирателна комисия в Плевен. В това решение бяха обявени имената на избраните общински съветници и броят на преференциите за всеки от кандидатите.

По първото дело срещу решението на ОИК–Плевен бе разпоредено преброяването и огледът само на недействителни бюлетини. Решението на Административния съд в Плевен потвърди решението на ОИК, но то бе обжалвано пред Върховния административен съд. Този съд отмени предходното решение и нареди случаят да бъде разгледан отново от друг състав на плевенския административен съд. Новият съдебен състав нареди оглед и повторно преброяване на бюлетините от всички 168 секционни избирателни комисии от изборите за общински съветници.

Повторният оглед на бюлетините се извърши с помощта на три вещи лица, които трябва да подготвят съдебно-техническа експертиза. Процесът на преброяване започна на 10 април в Актовата зала на Община Плевен, но бе прекъснат поради ангажименти на вещите лица и бе възобновен на 20 май.

Ново заседание по делото е насрочено в Административен съд в Плевен за 14 юни.

/МК/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.