Плевен проведе операция срещу нарушения на електрически тротинетки.

Общество


През миналата седмица съвместни патрули от общински инспектори и служители на МВР от Първо и Второ районно управление са провели специализирана операция в централната градска част на Плевен. Операцията е резултат от множество сигнали и жалби от страна на гражданите, които са засегнати от прекомерната употреба на електрически тротинетки, информира в заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Обществен ред и сигурност“ Лидия Петкова.

Според Наредба 3 на Общината, определено е кои лица и къде могат да управляват електрически тротинетки, както и какви са предвидените наказания за нарушителите. Въведените ограничения са белязани с информационни табели, за да бъдат видими за гражданите, добави Петкова. През изминалата седмица проверени са над 230 лица, от които около 200 са деца на възраст между 10 и 17 години.

Макар операцията да е носела предимно превантивен характер, са издадени два фиша и два акта за нарушение. Петкова увери, че е бил предоставен достатъчен преходен период от три дни за осъзнаване на изискванията, преди да започне прилагането на санкции.

Заместник-кметът напомни, че правилата важат не само за водачите на електрически тротинетки, но и за велосипедистите, припомняйки, че управлението на велосипеди в централната градска част е също забранено.

Тази информация беше предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.