Плевен решава за еднократна помощ на диализирани граждани за 2025 г.

Последни новини


В Община Плевен разглеждат предложение за финансово подпомагане на граждани, които се лекуват с диализни методи. Целта е предоставянето на еднократна годишна помощ със средства от бюджета за предстоящата 2025 година. Въпросът провокира активен дебат сред общинските съветници, като бе взето решение то да бъде обсъдено по-нататък при дискусията по бюджета.

„Предложението за отпускане на финансова помощ за нашите съграждани, които се намират в терминално състояние на бъбречна недостатъчност, е от голямо значение. Важно е да помогнем на тези хора, които за съжаление живеят единствено с пенсия по болест, недостигаща дори за минималната работна заплата“, коментира проф. д-р Бисер Борисов, председател на ПК по „Здравеопазване и социална политика“.

Проф. Борисов посочва, че в общината 56 души са на хемодиализа, което е важен социален фактор, потребващ адресиране. В страната болните от заболявания на бъбреците достигат до 600 000 души, а средната възраст на тези, които се лекуват чрез диализа, е 60,3 години.

Според дискутираното предложение, размерът на помощта би бил 1200 лв. годишно, изплащани през юли или декември. В някои общини подобно подпомагане вече съществува, като помощта варира между 100 и 150 лв. месечно.

„Средствата от бюджета за 2025 година биха могли да осигурят значителна подкрепа за пациентите, улеснявайки тяхното ежедневие и намалявайки финансовата тежест, налагана от болестта“, споделят от Общинския съвет.

Приключването на дебата по предложението е отложено за следващите разглеждания по бюджета на общината. Обсъждането продължава, като е ясно, че темата е приоритетна за местната власт и се очаква скорошно решение по въпроса.