Плевен санкционира родители за тротинетки на деца в забранени зони.

Общество


В Плевен родители на деца, които бяха хванати да карат електрически тротинетки на места, където това е забранено, получават покани да платят глоби за нарушенията. Такава информация предоставиха от общинската администрация във връзка с кампанията, предприета от местната власт за борба с неправилното използване на електрическите тротинетки в централната пешеходна зона на града.

За времето от старта на инициативата бяха издадени петнадесет акта и два фиша на лица, които нарушиха установените правила. През първите дни на акцията тя имаше предимно превантивен ефект, като беше насочена към повишаване на осведомеността относно местата, където е разрешено карането на тротинетки и какви санкции предвижда наредбата при нарушение. През този период над 230 души, основно младежи до 17-годишна възраст, бяха предупредени, а в централната пешеходна зона бяха поставени и предупредителни табели.

Според Наредба 3, издадена от Общината, са установени конкретни правила относно лицата, които могат да управляват електрически тротинетки, местата, където е разрешено, и санкциите за нарушаването им. Превозните средства е забранено да се използват в Градската градина, на площадите „Възраждане“ и „Стефан Стамболов“, по улица „Васил Левски“ между площад „Възраждане“ и площад „Свобода“, по пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, както и на детските и спортни площадки. Също така има изисквания за възрастта на водачите и за задължителното носене на предпазни каски.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.