„Плевен се присъединява към Международния ден за ХИВ/СПИН с вечерно бдение на 19 май“

Последни новини


**Плевен Показва Съпричастност към Жертвите и Засегнатите от ХИВ/СПИН с Вечерно Бдение**

На 19 май 2024 г., гражданите на Плевен ще се присъединят към световната общност в отбелязването на Международния ден за съпричастност с жертвите и засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града организира вечерно бдение със свещи пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Събитието е част от мащабната Национална АНТИСПИН кампания и се провежда в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН (2021 – 2025 г.).

Според организаторите, целта е да се отдаде почит на хората, загубили битката със заболяването, и да се насочи общественото внимание към непрекъснатия ангажимент към борбата срещу ХИВ и СПИН. Тазгодишният девиз на кампанията е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“, което подчертава устрема към създаване на осведоменост и сближаване в общността.

Бдението в Плевен ще започне в 20:00 часа и ще продължи един час, като жителите на града са поканени да участват лично или символично чрез запалване на свещи на прозорците на своите домове, точно в 21:00 часа. Това действие е знак на подкрепа за близките на засегнатите и почит към починалите от СПИН.

Организаторите подчертават значението на този ден като възможност за преодоляване на стигмата, около ХИВ/СПИН, и засилване на диалога в общността. В същото време, инициативата има за цел да подчертае необходимостта от продължаващи усилия за предотвратяване на епидемията и постигане на още по-големи успехи в бъдеще.

„Запалянето на свещи вечерта на 19 май е прост, но много мощен жест на единство, който ни напомня, че ХИВ и СПИН все още са сред нас и изискват нашето общо действие и съпричастност“, заявяват от Регионалната здравна инспекция в Плевен.