Плевен се присъединява към националната кампания „Май Месец за Мерене“ – скрининг на кръвно на 17 май

Последни новини


Плевен се включва в борбата с високото кръвно налягане чрез кампанията „Май Месец за Мерене“

Община Плевен за шести път се присъединява към националната кампания на Българска лига по Хипертония „Май Месец за Мерене“. Събитието е част от международната инициатива за ранна превенция и детекция на предсърдно мъждене, свързано с риск от инфаркт и инсулт, и ще се състои през май и юни 2024 г. на много места в страната.

В Плевен, кампанията „Измерване, което спасява живот. Твоя“ ще предложи безплатно измерване на артериалното налягане на гражданите и ще им предостави необходимата информация за предотвратяване на високото кръвно налягане. Това събитие е част от глобално клинично проучване за борба с хипертонията под егидата на Световната лига по Хипертония, в което участват над 100 страни.

Жителите и гостите на града са поканени да вземат участие в скрининга, който ще бъде организиран на 17 май 2024 година, петък, от 10:00 до 16:00 часа. Служители на здравния сектор ще очакват желаещите в специално оборудваната шатра, разположена в началото на пешеходната зона пред фонтаните в центъра на Плевен.

В подкрепа на тази кампания, миналата година, през 2023, над 500 души в Плевен се възползваха от възможността да проверят своето кръвно налягане и да получат информация за състоянието на своето сърдечно-съдово здраве. Събитието допринася за увеличаване осведомеността на населението за опасностите, свързани с хипертонията, и подчертава значението на редовното проверяване на кръвното налягане.