Плевен стартира еко инициатива за рециклиране на пластмасови бутилки

Общество


В Плевен днес бе дадено началото на нова еко инициатива за насърчаване на рециклирането на пластмасови бутилки. За тази цел, в пространството между параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ и читалище „Съгласие 1869“ е монтиран „шишеяд“, в който всички плевенчани могат да изхвърлят своите излишни PVC бутилки. Инициативата е осъществена от Лайънс клуб „Огледало“, Лайънс клуб „Дунавски братя“ и Лео клуб „Олимпиец“.

Първите, които „нахраниха“ „шишеяд“-а, бяха учениците от Начално училище „Христо Ботев“ и децата от Детска градина „Надежда“. В подкрепа на инициативата се включи и кметът на общината Плевен, д-р Валентин Христов.

След като инсталацията бъде запълнена, отговорността за рециклирането на бутилките ще поеме фирмата „Глобъл рециклинг“, разположена с завод в Плевен. „Когато съберем бутилките, използваме суровината от тях, за да произведем нови бутилки, по този начин намаляваме замърсяването на природата“, сподели Ралица Котова, представител на фирмата. Тя добави, че е важно отпадъците да бъдат разделени по видове при рециклиране.

„Надявам се ‘шишеядът’ да научи повече деца и възрастни да разделят отпадъците и да ги рециклираме“, заяви Котова.

Събраните средства от продажбата на пластмасата ще бъдат използвани за създаването на първата Лайънс гора от екзотични дървета в Плевен, сподели Мариета Павлова от Лайънс клуб „Огледало“. Тя подчерта, че целта е с времето тази гора да се превърне в символичен природен ботанически комплекс и едно от най-красивите места в Плевен.
/РН/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.