Плевен стартира най-дългото послание за мир в света.

Общество


В празничния за Плевен 15 май бе поставено началото на създаването на най-дългото послание за мир на планетата. Пред Центъра за работа с деца бяха разположени винилови платна, върху които всеки могеше да запише своето лично послание за мир или да нарисува своята представа за мирния свят.

Сред първите, които се включиха в посланието, бяха кметът на община Плевен д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който написа: „Светът се нуждае от миротворци. Мирът е предизвикателство, което се ражда от сърце.“

Идеята за тази инициатива е на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен, в партньорство с Лайънс клуб „Дунавски братя“ и Лео клуб „Олимпиец“. Целта е плакатът с посланията да достигне дължина от поне четири километра до края на 2025 година и да се кандидатира за вписване в „Рекордите на Гинес“. Виниловите части ще бъдат разпространени из детски градини, училища, общински и областни администрации, както и до фирми и компании от цялата страна. Така всеки български гражданин ще има възможността да се включи в гинесовия запис със собствени послания и рисунки на тема мир.

Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен отправя апел към обществени дейци, културни среди, представители на бизнеса и институциите да подкрепят инициативата с дарения или като партньори, като се свържат на e-mail: [email protected].

След приключването на проекта част от общото послание за мир ще бъде изпратено до Лайънс Интернешънъл, Народното събрание, ООН и Европейския парламент.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.